Hoe onstond K'NEX en wie heeft het bedacht?

K'NEX is in 1988 bedacht door de Amerikaanse zakenman Joel Glickman. Tijdens een bruiloftsfeest verveelde hij zich een ongeluk. En wat doe je dan? Dan ga je een beetje frummelen. De één flipt een bierviltje, de ander peutert in het kaarsvet. En Joel begon met rietjes te spelen. Zonder er echt bij na te denken boog hij ze om en zette ze in elkaar tot allerlei figuren. Het idee voor K’NEX was geboren.

Spelen met een rietje en van je speeltje een succesvol internationaal bedrijf maken: het klinkt als een droom. Joel zag die droom werkelijkheid worden. Deze slimme Amerikaanse zakenman staat nu aan het hoofd van één van de best lopende speelgoedbedrijven van de wereld.

Toen Joel K’NEX uitvond werkte hij als directeur bij een familiebedrijf dat plastic onderdelen leverde aan 2000 afnemers over de hele wereld. Een wereld die niet veel met speelgoed te maken heeft. Met het idee voor het nieuwe constructiespeelgoed is Joel dan ook niet over één nacht ijs gegaan. Hij liet de rietjes eerst namaken van een speciaal soort plastic en vulde ze aan met allerlei verschillende vormen en verbindingsstukken. Negen maanden lang heeft hij zelf alle onderdelen uitgetest op het 'kliksysteem'. En na heel veel testen, aanpassen en nog eens testen had hij het ideale constructiespeelgoed in handen.

Met zijn uitvinding onder de arm klopte hij in 1991 aan bij een paar top-speelgoedfabrieken. Maar die zagen niks in zijn uitvinding. “Dan doe ik het zelf wel”, dacht Joel,  en samen met zijn broer Bob richtte hij de Connector Set Toy Company (CSTC) op en zette hij zelf K'NEX, zoals het constructiespeelgoed was gedoopt, op de markt. Het was meteen een hit en vanaf die tijd heeft K’NEX de hele wereld veroverd.

Het succes begon in thuisland Amerika. Joel’s uitvinding werd beloond met een heleboel artikelen in kranten en bladen en interviews op televisie en radio. Direct al kreeg het nieuwe speelgoed belangrijke prijzen, zowel van de vakmensen als van het publiek.

Op de grote speelgoedbeurs in New York in 1993 ontmoette Joel de directeur van speelgoed-fabrikant Hasbro, die wél zaken met hem wilde doen. De bedrijven sloten een ‘joint-venture’: een nauwe manier van samenwerken. Dat was meteen de kans om de grote sprong naar Europa te wagen. In 1994 werd K'NEX International opgericht, met een hoofdkantoor in Londen. Al snel veroverde K’NEX ook de harten van de Europese kinderen én volwassenen.

 

Speelgoed van het Jaar - de  uitvinding van de eeuw

Overal waar K’NEX aan land komt sleept het belangrijke prijzen weg. Ook in Nederland, waar een jury van speelgoedkenners de K’NEX basiskoffer in 1996 uitriep tot Speelgoed van het Jaar. Maar nog belangrijker is dat ook de Nederlandse kinderen die met K’NEX spelen er meteen weg van waren: ook zij kozen K’NEX als beste speelgoed van het jaar en gaven het de “Gouden Tol”! In 1997 en 1998 werd K’NEX Nederland uitgeroepen tot K’NEX Distributeur van het Jaar. In Nederland werd per inwoner namelijk de meeste K’NEX verkocht van alle landen in de wereld! Nederland is dus echt K’NEX-crazy! In 1998 werd de K’NEX Solar Windmolenkoffer genomineerd voor Speelgoed van het Jaar. Ook in 1999 was het weer raak: opnieuw werd K'NEX genomineerd voor Speelgoed van het jaar, ditmaal met de K'NEX Maxima Trekker!
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
KvK: 61656372, te Enschede | Mail: bas_koelman@live.nl | © 2018 K'nex Parts Twente